CHORIZO

benodigdheden:

  • Assa, dit is een vrij kleine stenen schaal van ongeveer 4 cm hoog, aan de bovenkant lopen er 2 of 3 drie stenen "tralies" erover heen. De binnenkant is (uiteraard) waterdicht.
  • Brandewijn, rum of Portugese grappa, 40% of meer alcohol is genoeg, per keer is ongeveer 100 ml zeker genoeg.
  • Chorizo, deze is in de Albert Heijn te koop, deze lijkt op boerenmetworst maar is dikker en grover.
  • Iets om brandewijn aan te kunnen steken
  • Vuurvaste ondergrond
  • Portugees-achtig brood Ciabatta voldoet daar het meeste aan
  • Stevige rode wijn bijvoorbeeld Estremadura
  • Een eenvoudig glas bijvoorbeeld een limonade glas, een whiskeybeker of een mosterdglas
  • (ketchup en mayonaise)

bereiden:

Bekijk of de chorizo op de Assa past.
Als een gedeelte op of over de rand komt, past deze niet.
Snijdt deze dan in zo weinig mogelijk stukken zodat alles erop past.
Is het te vol (te weinig lucht voor het vuur) of het past er niet op, dan moet dit in meerdere keren klaargemaakt worden.
Snij schuin to de helft aan de beide kanten van de wordt, zodanig dat je de wordt niet doorsnijdt,
dus aan de ene kant: /////// en na een halve slag om de as weer: ///////

Maak de Assa vrij warm, zo'n 50 graden is al goed warm.
Zet deze op een vuurvaste ondergrand.
Schenk vervolgens brandewijn erin totdat er een laag van ongeveer 1,5 cm erin zit.
Steek de vloeistof aan, als het niet lukt, blijven proberen, hierdoor wordt het wel warmer waardoor het beter gaat lukken.
Het vet uit de spekblokjes in de chorizo druipt omlaag zodat het vuur nog harder gaat branden.
Draai de chorizo regelmatig om, omdat het anders gaat aanbranden.

Na een tijdje gaat het vuur spontaan uit, haal nu de chorizo eraf.
Schraap eventueel (als je de chorizo te weinig hebt omgedraaid) met bijvoorbeeld een mes het zwarte aanbraadsel eraf.
Het is eigenlijk niet de bedoeling maar ketchup en mayonaise kan toegevoegd worden voor de smaak.
Eet het brood erbij en drink de wijn erbij.

Smakelijk eten $;-)



vragen? email: jorisbr@xs4all.nl