Een manier van Flexitarier zijn
Hier leg ik uit, op welke wijze ik Flexitarier ben, er waarom.

Vlees en Zuivel

Motivatie

Diervriendelijkheid
De nadruk ligt op, op welke wijze dieren worden gehouden. De reden waarop de dieren worden gehouden speelt een ondergeschikt belang, het gaat er juist om op welke wijze ze worden gehouden. Ook dieren die worden gehouden voor de zuivel zullen geslacht worden.
Om deze reden (wijze van houden) is het keurmerk Beter Leven Sterren van de Dierenbescherming en de biologische keurmerken van belang.

Voetafdruk en Broeikaseffect
Hierbij is juist de hoeveelheid en het soort vlees van belang. Kip levert een veel kleinere voetafdruk dan rund. Om deze reden beperk ik de consumptie van landvlees tot 50 gram per dag. (het visbudget, dat buiten landvlees ligt, is 11 gram per dag)
Hierbij maak ik het budget van vlees met een grotere voerafdruk (zoals rund) kleiner, dan het vlees met een kleinere voerafdruk (zoals kip).

Indeling van vlees en Zuivel

Diervriendelijkheidsindex
Per soort vlees (kip, varken, etc.) hou ik een "diervrienlijkheidsindex" bij. Dit is het aantal gram diervriendelijker vlees / gram dieronvriendelijk vlees. Het doel is om in eerste instantie deze index op 10 te krijgen, maar het liefst 20 of hoger. Voor zuivel producten minimaal 5, maar het liefst 10 of hoger, dit is echter veel lastiger in praktijk! Een van de redenen is, dat als in een restaurant een vegetarische alternateven bijna altijd kaas bevatten, soms zelfs onaangekondigd. Deze kaas is vaak van dieronvriendelijk gehouden dieren (0 Beter Leven Sterren).

Stel ik eet gemiddeld 12 gram varken per dag, en ik streef naar een diervriendelijksindex van 20, dan is het budget van dieronvriendelijk varken: 12/20 = 0,6 gram per dag! Bij een consumptie van 1,2 gram, is de diervriendelijksindex slechts 10.

pagina

datum aangemaakt: 17 Juli 2013
datum bijgewerkt: 23 December 2018
door: Joris Brouwer