Eenvoudige Capretto Geitenvleesrecepten

Onderstaande eenvoudige recepten heb ik uitgevoerd en erg goed bevonden.
Vanuit dierenwelzijnsredenen eet ik alleen biologisch vlees.
Zelf eet ik altijd geitenvlees van de biologische geitenboerderij Groot Windenberg. Daar koop ik diepgevroren vleespaketten van ongeveer 4 kilo per stuk. Capretto heeft een milde en zachte smaak.
Capretto is de naam voor een zuiglam: een geitenlam van 8 tot circa 10 weken (12-14 kg levend gewicht). bron: Geitenvlees.com
Mijn voorkeur ligt in de pure smaak zonder toeters en bellen. Ik gebruik meestal geen zout, specerijen en kruiden erbij, omdat de smaak van het vlees zelf gecombineerd met olie al helemaal goed is. Zelf heb ik ervaren dat de lichte smaak olijfolie en zonnebloem olie het lekkerste smaakt bij Capretto.

Geitenkotelet
ingrediënten.

Doe een ruime scheut zonnebloemolie in een koekenpan.
Laat goed opwarmen, de olie mag niet roken.
Doe de koteletjes er in, de vlam moet hoog genoeg zijn om de pan op temperatuur te houden.
Na 4 minuten de koteletjes omdraaien.
Na 3 minuten kunnen de zeer smakelijke koteletjes uit de pan.

Schouder met been
ingrediënten.

Doe een ruime scheut zonnebloemolie in een braadpan.
Doe het vlees in de pan, haal het vlees door de olie, zodat de olie het hele oppervlak van het vlees bedekt.
Voeg wat water toe.
Zolang het water in de pan niet het kookpunt heeft bereikt, mag het gas hard aan staan.
Daarna mag het gas lager, maar net hard genoeg dat de temperatuur op het kookpunt blijft.
controleer gedurende 2 uur, dat het vochtig blijft, voeg zonodig wat extra water erbij.
Na 2 uur is het zachte en smakelijke vlees klaar!

Bout met been
ingrediënten.

Doe een ruime scheut olijfolie in een braadpan.
Doe het vlees in de pan, haal het vlees door de olie, zodat de olie het hele oppervlak van het vlees bedekt.
Voeg wat water toe.
Doe de pan in de oven op 80 graden.
Richttijd in een voorverwarmde over is 7 uur. Moet de oven nog warm worden, dan 7,5 uur.
Hierna kan het zeer zachte en smakelijke vlees opgediend worden!

lappen geitenstoofvlees
ingrediënten.

Doe een ruime scheut zonnebloemolie in een braadpan.
Doe het vlees in de pan, haal het vlees door de olie, zodat de olie het hele oppervlak van het vlees bedekt.
Voeg wat water toe.
Zolang het water in de pan niet het kookpunt heeft bereikt, mag het gas hard aan staan.
Daarna mag het gas lager, maar net hard genoeg dat de temperatuur op het kookpunt blijft.
controleer gedurende 75 minuten, dat het vochtig blijft, voeg zonodig wat extra water erbij.
Dan is het zachte en smakelijke vlees klaar om op gediend te worden!

geitenzadel
ingrediënten.

Doe een ruime scheut olijfolie in een braadpan.
Verwarm de pan op een hoog vuur, de olie mag niet roken.
Doe het vlees in de pan en haal het vlees door de olie, zodat er een korst omheen komt.
Zet de vlam uit.
Doe heel voorzichtig - liefst heet - water toe.
Doe de pan in de oven op 90 graden.
Richttijd in een voorverwarmde over is 3,5 uur. Moet de oven nog warm worden, dan 4 uur.
Hierna kan het zeer zachte en smakelijke vlees opgediend worden!

groentensoep met geitenbotten
ingrediënten.

Doe een ruime hoeveelheid water in de pan.
Breng het water aan de kook.
Doe de geitenbotten in het water.
Voeg na 50 minuten al de gesneden groenten en het bouillon toe.
Voeg na 15 minuten de vermicelli toe.
Na 7 minuten (afhankelijk van de vermicelli) is de heerlijke soep klaar! Voeg marjolein en zwarte peper naar smaak toe.

pagina

datum: 6 maart 2016
door: Joris Brouwer