Lucide Dromen 

Wat zijn lucide dromen?
In gewone dromen ga je er vanuit dat alles gewoon gebeurt, je denkt er niet aan dat je in een droom zit. Vaak ga je er van uit dat alles gewoon echt is. Dat dit een droom is denk je pas over als je echt wakker bent, of je denkt dan niet eens over de droom, soms gebeurt het wel eens dat je al in een droom beseft of weet dat je op dat moment droomt, de gewone droom gaat dan over in een lucide droom. Er gebeurt dan eigenlijk niks je droomt gewoon verder, maar je gaat anders aankijken tegenover je huidige omgeving. Vaak merk je dan pas hoe echt een droom dan lijkt.

kenmerken
De volledige lucide droom bestaat uit de volgende kenmerken:

weten dat je droomt
Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Soms heb je rare dingen gedroomd en dan krijgt zomaar het idee dat je droomt. Ook kan een gebeurtenis aanleiding geven. Als je bijvoorbeeld in de spiegel kijkt kun je een vreemde gezicht zien. Dat kan een aanleiding zijn om te denken dat je droomt, want in het echt kun je niet zomaar een ander gezicht krijgen.

alles lijkt echt
In een normale droom kun je je niet voorstellen dat je alles wat je waarneemt door jezelf gemaakt is, maar er echt is. Bovendien is alles levensecht zodat je je moeilijk voor je gevoel kan accepteren dat het maar een droom is, alles ziet er toch zo echt uit? Toch ben je er dan van overtuigd dat het een droom is.

alles is niet echt
Toch weet je, dat alles wat je ziet niet echt is. Je weet dat je in een of andere bed ligt te slapen, hoewel je niet altijd kan herinneren waar je slaapt. Je merkt er niks van dat je slaapt. Ik heb weleens in een droom tegen iedereen gezegd dat ze niet echt zijn, ze reageren dan met vragende en teleurstellende blikken zonder een woord te zeggen, ze kunnen ook immers er ook niks tegen inbrengen.

alles "kan" en "mag"
De consequentie is, dat je tot de conclusie komt dat alles mag, want alles is toch niet echt. Een ruit stuk gooien bijvoorbeeld is geen probleem, je kunt wel dromen dat er een boos persoon op je komt afrennen, maar die is immers ook niet echt. Als je eenmaal wakker bent is het "probleem" vanzelf opgelost.

herinneringen uit waak- en droomleven
Je kunt je zowel je andere dromen als je belevenissen uit je waakleven herinneren. In een volledige lucide droom kun je je alles herinneren zoals je in het waakleven ook kunt.

gevolgen

van een nachtmerrie naar iets beters
Je kunt nachtmerries of andere dromen waarim iets dreigends zit, minder erg maken, doordat je weet dat je droomt en je dus niks erg kan gebeuren. Je droomt immers in het echt veilig in bed hoe echt de droom dan ook uitziet.

vliegen
Soms kom je op het idee dat je misschien kan vliegen. Ik probeer dit vaak door van een ophogen af te springen en direct na de sprong te vliegen. Dit vliegen kan uiteraard op verschillende manieren, bijvoorbeeld "zwemmen" im de lucht, of met behulp van een paraplu, of door vliegen als Superman, of staand omhoog zweven enzovoort...
 

voorbeeld:

14->15 4 '99

....Dan ben ik in de woonkamer van mijn vader. Ik kijk naar buiten en zie een laagvliegende straaljager ofzo vliegen. Het vliegt van de Noordzijde naar de Zuidzijde en verstopt zich achter de flats. Dan spring ik even op om te kijken of ik droom. Ik verwacht dat het toch gewoon echt is. Maar mijn voeten blijven in de lucht hangen zodat ik zweef. Nu weet ik zeker dat ik droom. Dan wil ik het vliegtuig achterna.Naar de lucht te zien, lijkt de zon onder te gaan. Dan probeer ik door het raam zelf (glas) door te vliegen als een geest. Dat lukt probleemloos, ik voelde zelf niks. Ik zweef omhoog naar het Westen., vrij langzaam. Dan heb ik de drang om vreemd te zingen., het is meer tekstloos neuri-en. Het begint vrij langzaam en beheerst, er zit een oosters tintje in het zingen. Dan ga ik steeds hoger en scherper neuri-en. De toon varieert vaak, het lijkt mijn stem niet meer, het gezang lijkt wel te komen vanuit een schelle vrouwenstem. Er lijkt een climax te zitten in het zingen (hier zit wat meer melodie in dan die van de vorige droom (die hier op lijkt, kwa vliegen en zingen) Hier zit ook meer een exotische oosterse sfeer in.) Dan wordt ik wakker in dezelfde kamer, ik wilde snel de droom vertellen.. P. zit tegenover me. Hij heeft mij de hele tijd zien dromen, daarbij zit ik tegenover hem aan de eettafel. Hij is erg verbaasd, hij zegt dat ik toen heel vreemd deed. Volgens hem zong ik zonder stem en maak ik een vreemde mond. Hij doet het voor. Verder bewoog ik me vreemd tijdens het dromen......

Je kan niks meenemen uit een droom
Soms heb je iets moois gekregen wat je altijd al wilt hebben, maar binnen een lucide droom weet je dat dit niet echt is en als je wakker wordt is dat voorwerp dus verdwenen, dit kan soms een teleurstelling zijn. In een droom heb ik tegen beter weten in gevraagd of er misschien toch een manier is om iets mee te nemen uit een droom.

valkuilen
Een erg bekende valkuil is het vals ontwaken, na het vals ontwaken ben je er zo overtuigd dat de nu wakker bent geworden, dat je vaak niet eens uittest of je droomt. Soms kom je een gelijkenis tegen met iets uit de vorige droom, dat je toch weer vermoed dat je droomt.

logisch denken
Ook hier denken veel mensen dat dit niet kan, maar na een paar lucide dromen weet je wel beter (als je je geheugen een beetje kan vertrouwen), de lucide droom is daar een "bewijs" van, verder denk je nog wel eens waarom je juist dat droomt en niet iets anders, en dat de beelden (en geluid etc.) ergens uit het creatieve deel van de hersenen komen, die een "eigen leven" lijken te hebben, maar die je blijkbaar toch kan be´nvloeden (in een droom lukt het soms om te toveren). Ook trek je de conclusie bijvoorbeeld dat je pijn kan voelen. Toch kan het gebeuren in een droom dat je iets niet-logisch doet of "denkt". Bijvoorbeeld vraag ik aan iemand of je toch een voorwerp mee kan nemen naar de werkelijkheid. Of je "herinnert" je iets, wat niet eens gebeurd is, bijvoorbeeld dat een tekening op een deur er al jaren op zit, dit noem ik een droom-gedachte, die door de droom ontstaan is net zoals beelden ontstaan, in de lucide kun je die gedachte als "onzin" wegpoetsen. Ik vermoed dat veel mensen denken dat je in een droom niet kan denken omdat die alleen naar "gewone" dromen (geen lucide dromen) hebben gekeken, dan kom je dus tot die conclusie.

gebeurtenissen gaan "vanzelf"
Als je in een lucide droom met een spiegel speelt, dan merk je geen enkel moeite hoeft te doen om het beeld in de spiegel te bepalen, dat gaat "vanzelf". Je hoeft er geen enkel moeite voor te doen of iets te verzinnen, het is dan ook altijd een verassing wat je te zien krijgt. Dat maakt het droom zo aardig en geheimzinnig, de beelden moeten ergens vandaan komen uit het creatieve deel van jezelf....

aanleren

kritische reflexmethode
De moeilijkheid om juist in een droom eraan te denken om na te gaan of je droomt komt eenvoudigweg op neer dat je er gewoon dan niet aan denkt. Soms lukt het nog wel na het vlak voor het slapen gaan je voor te nemen om er die nacht in een droom aan te denken, maar dit mislukt bijna altijd. Beter is het om de kritische reflexmethode te gebruiken. Het is gebaseerd op het krijgen van een gewoonte. Als je 5 tot 10 keer per dag je even afvraagt of je droomt en dit goed controleert, ga je dit na een tijd vanzelf ook binnen dromen doen. Dat laatste is juist belangrijk. Als je de kritische reflexmethode uit voert, dan moet je de vraag niet meteen afdoen met "nee", anders doe je dit ook zo in een droom en werkt het dus niet. Beter is het om in het rond te kijken en controleren of alles nog wel "klopt", in een droom kun je vaak al iets verdachts ontdekken. Verder is het heel handig om na te gaan of je direct hiervoor iets kan herinneren, in een droom is hiervoor "niets" gebeurd, wat je heel vreemd voorkomt. Er zijn nog tal van droomtesten te doen, die hierna worden besproken. 1 of 2 minuten is wel genoeg. Het beste kun je dit zo regelmatig over en binnen de dagen verdelen. De lucide droom laat soms lang op zich wachten, maar als je lang genoeg volhoudt, dan komt deze zeker eens een keer... Hier geldt: De aanhouder wint!

bewust wakker worden
Als je eenmaal in een lucide droom bent, kun je beslissen of je wakker wilt worden. Dit is eenvoudig te doen door zo lang mogelijk naar iets te staren, na zo'n 10 seconden is de droom wel verdwenen. Het altijd wel een fijn idee om niet in een droom gevangen te zitten. Soms wil je uit een droom gaan. Het geheim hierachter is dat als je staart, je echte ogen ook niet bewegen, hiermee is een nodige kenmerk van de REM-slaap verdwenen, waardoor je dan ook wakker wordt. Je wordt ook wakker als je teveel opgewonden bent (vaak omdat je blij bent dat je weet dat je droomt) Zelf heb ik een andere methode ontdekt om wakker te worden, dit doe ik wel eens nadat ik iets moois heb meegemaakt en dat wil opschrijven in mijn nachtboek. Helaas is dit niet uit te leggen, netzoals je niet kan uitleggen hoe je je neusvleugels moet bewegen.

verlengen van een lucide droom
Een simpele methode om de droomtijd te verlengen is het snel heen-en-weer bewegen van je ogen. Dat zorgt er direct voor dat de kans dat je ontwaakt kleiner wordt, zodat je voorlopig nog meer kan meemaken in dromenland. Een betere methode is het volgende: Vlak voordat je wakker wordt verdwijnt het beeld en is het gewoon zwart, maar dan is het nog niet te laat, in veel gevallen heb je nog een "droomlichaam" waarover je controle hebt, je voelt wat je lichaamsdelen zijn en bovendien doet de tast het vaak ook nog. De bedoeling is om met dit lichaam te bewegen of rondjes te maken om je as, als je dat een tijdje doet kom je al gauw in een (nieuwe) visuele droomomgeving terecht.
Zelf heb ik dit een paar keer uitgeprobeerd en het schijnt te werken! Het is twee keer gelukt in twee pogingen, maar de extra droomtijd duurde toch maar enkele seconden, het is wel kort maar het zijn wel extra seconden.

van een lucide droom naar een gewone droom
De lucide droom kan op twee manieren eindigen, meestal door wakker worden, maar soms ben je zo bezig met alles in de droom dat je bent vergeten dat je aan het dromen bent. Je krijgt weer dezelfde gewoontes als uit het waakleven en/of gewoontes in een (specifieke) droom. Vaak vergeet je omdat je afgeleid wordt door droomfiguren of droomdingen. Dit vergeten kan tijdelijk zijn. Op een later moment weet je opnieuw dat je droomt.

waar komen beelden e.d. vandaan?
Wanneer je in een lucide droom erbij stilstaat waar de beelden vandaan komen, kan de conclusie zeer verrassend zijn als je altijd hebt gedacht dat je zelf alles hebt "bedacht", nu lijkt het wel helemaal VOOR jezelf te worden gemaakt, het lijkt of iets anders dat voor je doet, maar je weet dat dat niet zo is, alles komt uit je eigen hersenen vandaan. De beelden e.d. komen "vanzelf" zonder erbij na te hoeven denken. Hierdoor wordt de droom mysterieus, alles lijkt uit je "onbewuste" te komen. Persoonlijk zie ik dit alles een netwerk van neuronen die min of meer een "eigen leven" leiden gedeeltelijk los van jouw bewuste. Toch is deze verbonden met jouw bewuste want je kunt naar de resultaten kijken en bovendien kun je de creatieve bron be´nvloeden, je kunt vaak toveren in deze dromen, door middel van spreuken en/of handgebaren.

de raarste dingen meemaken zonder te vermoeden dat je droomt
Soms maak je de vreemdste dingen mee, toch blijf je ervan uitgaan dat je gewoon niet droomt.

voorbeeld:

16->17 12 '98

Opeens voel ik iets zachts tegen mijn hoofd bewegen tevens zie ik wat gekleurde kleine en lichte veertjes bewegen, deze zitten in een groep. Het is een groep veertjes van een dromenvanger. Ik verbaasde me dat deze in staat is om echt een droom te vangen, de beweging is kort en langzaam, het is een soort grijp-beweging. De droom die de vanger zou grijpen is onzichtbaar. Alle veertjes hebben dezelfde felle kleur.

Het vreemde is dat ik niet eens op het idee kom dat ik aan het dromen ben. Een dromenvanger is een mobiel met een netje in een ring, aan de ring hangen gekleurde veertjes. Het verhaal gaat (waar ik niet in geloof) dat de dromen naar je toe komen te zweven, de bedoeling van de dromenvanger is om nachtmerries te vangen in het netje, de nachtmerries raken erin verstrikt, de goede dromen gaan door het gat in het netje en worden dus niet tegengehouden. Nachtmerries kunnen daarom niet bij je komen, de veertjes lokken dromen naar het netje.

droomtesten met voorbeelden

spiegeltest
Vroeger (zo'n 10 tot 15 jaar geleden), heb ik een paar keer gedroomd dat ik in de spiegel keek en een vreemd gezicht zie, hiervan schrok ik zo van dat ik steeds bij de spiegel wegliep en niet durfde te kijken, dit zijn in toenertijd niet zo leuke dromen. Maar op een gegeven moment kom ik er soms achter dat dan moet dromen, want je kunt niet zomaar een ander gezicht krijgen en spiegels kunnen niet op zo'n manier het beeld vervormen. Dus moet ik dan in een droom zitten, maar alles ziet er zo echt uit dat ik dat nauwelijks kan geloven in eerste instantie, maar om die redering kan ik echt niet heen ik moet wel geloven dat het een droom is. Ik weet op dat moment dat er niks met me kan gebeuren en blijf toch in de spiegel kijken. Hoe gek of vreemd het gezicht er ook uitziet, het is toch maar verbeelding. In het begin heb ik toch een soort weerstand om in de spiegel te kijken, maar in de loop van een paar jaar ofzo, vind ik het juist leuk, het is immers altijd spannend wat je in de spiegel gaat zien. In een groot aantal lucide dromen, ga ik dan ook vaak op zoek naar de spiegel. Andersom gaat het ook, wanneer ik een spiegel tegen en meestal zie ik dan een vreems gezicht, dan besef ik direct dat ik droom. Ook wanneer ik niet zeker weet dat ik droom dan gebruik ik de spiegel. In het echt begaat de spiegen nooit een fout, simpelweg omdat de spiegel volgens betrouwbare natuurwetten het licht weerkaatst, maar in de droom gebeurt dat niet zo, het spiegelbeeld moet door de hersenen gesimuleerd worden en omdat de simulatie nooit helemaal perfect kan gaan verlopen als je rare plotselinge bewegingen maakt voor de spiegel, moet er ooit weleens een door jou te beoordelen fout optreden, de spiegelbeeld maakt een "vergissing" en dat zie je en je kunt erover nadenken dat iets niet kan. Als bijvoorbeeld de spiegelbeeld-hand "doorschiet" of "te laat reageert", dan moet het wel een droom zijn, zulke dingen kunnen niet in het echt gebeuren met de betrouwbare spiegel. Vaak is het niet zo moeilijk omdat je vaak al een vreemd gezicht ziet in de spiegel. Soms kijk je als mannelijke dromer in de spiegel en zie je ineens een vrouw in de spiegel, alles kan...

rekenmachinetest
Hoewel dromen zich het realistisch voordoen, zijn er toch zwakke plekken op het gebied van rationalisme. Het onbewuste is slecht in rekenen. Het gevolg is dat de rekenmachine zeker geen moeilijke berekeningen uit kan voeren. Binnen een droomtest moet je een sommetje bedenken (liefst een vermenigvuldiging met getallen bestaande uit minstens 2 cijfers). Bedenkt eerste een rekenopgave waarvan je weet dan niet vanzelf het antwoord je te binnen schiet, maar deze wel achteraf kan uitrekenen. Onthou de opgave maar je mag de antwoord op dit moment niet weten. Ook het laatste is belangrijk anders kan het rekenmachientje er mogelijk op reageren, het droomrekenmachientje kan "helderziend" zijn. Typ de opgave in op je droomrekenmachine en bekijk het antwoord, onthou ook het antwoord naast de opgave. Reken uit je hoofd de opgave uit een vergelijk jouw antwoord met die van de rekenmachien. De kans is erg klein dat beide antwoorden hetzelfde zijn. Mocht dat toch het geval zijn, probeer dit opnieuwe met een heel andere opgave. Het overeenkomen van de antwoorden kan erop wijzen dat je een te eenvoudige opgave hebt verzonnen, of een opgave waarvan je het antword al weet (bijvoorbeeld iets uit een tafel).

Het waarnemen

echtheid

Voorbeeld:

11->12 10 '98

Ik ben in de woonkamer van het huis van miin vader, ik weet dat ik droom. (ook hier spontaan) Ik wil heel hoog springen, dat lukt ten dele, ik spring 1/2 a 1 meter hoog en blijf even stilstaan, maar niet overtuigend, ik ga toch weer naar de grond. Dat ga ik naar buiten, ik zie alles in mijn droom, ik zie landschappen, het ziet er echt uit, dan zie ik twee ramen, waarvan er eenm half open staat, erdoor heen zie ik een rij bloemenakkers, ik moet goed heen en weer kijken (met de ogen) want dan word ik niet wakker volgens het boek (over lucide dromen) Ik ga verder, dan staat er een spiegel, meteen wil ik erin kijken, want ik ben benieuwd hoe ik er uit zie in de droom. De aanblik valt tegen! Het gezicht is nogal opgezwollen, de ogen zitten diep en zien er daarom ook klein uit, het meest opvallende is, dat ik geen mond heb, er zit gewoon huid erover heen. Het is geen gezicht! Dan beweeg ik mijn mond (eigen mond). Er verschijnt in de spiegel toch een klein mondje, het is twee keer zo klein in afmetingen, ik vraag me af wat de droom zal bedoelen. Het gezicht ziet er ook zo echt uit, je kunt alle details zien, zelfs de kleinste aderen kan ik op mijn gezicht zien. Ook zitten er piepkleine pukkeltjes, ik kijk lang naar een klein pukkeltje, dan wordt ik (zoals verwacht) (gebrek naan REM-bewegingen) wakker.

bewust lezen in een droom

Voorbeeld:

13->14 maart 1999:

Ik ben in een vreemde kamer, ik lees in een boek of een blad wat reachtop staat, ook is deze soms een grote witte beker, het valt me op dat ik de tekst niet kan begrijpen (op een nuchtere manier weet ik dat ik lees in een droom), ik bekijk de afzonderlijke woorden, er zit geen zinsbouw in, het is grammaticale onzin. Er is een woord dat steeds verandert, eerst staat er 'boek..." dan "be-boek" en daarna "be-beok" of zoiets dergelijks.
Nu ga ik een andere proef doen, ik ga heen-en-weer kijken tussen twee woorden. Ik kijk naar een woord (dat ben ik na het wakker worden vergeten, maar niet binnen de proef), dan kijk ik naar een andere woord op redelijke afstand, dan kijk ik snel terug, nu staat er een heel ander woord, het vervangen zelf heb ik zelf niet gezien, dat moet wel gebeurd zijn als ik naar de tweede woord heb gekeken.
Dan doe ik hetzelfde met twee woorden bij elkaar die ook nog kort zijn (ik geloof iets als "in" of "ik"?) Nu kijk ik naar het eerste woordje, dan kijk ik naar de tweede, maar hierbij houd ik de eerste in de gaten, dan zie ik ineens dat er een blinde vlek komt in het eerste woord, dit is precies hetzelfde idee als met de bekende proef met de O en de X om de blinde vlek te bepalen. Alleen zit hier (in de droom) de blinde vlek ergens anders c.q. dichter bij de middelpunt. Zo te zien lijken er meer "blinde vlekken". Ook al weet ik dat ik mijn echte ogen niet gebruik bij het dromen, de echte blinde vlek kan hier dus geen rol spelen. De beelden worden hier gemaakt door de hersenen. Als zo'n blinde vlek weggaat uit het woord, komt er ergens op die plaats een (stuk) ander woord voor in de plaats. De veranderingen vinden vooral plaats na elke plotselinge oogbeweging (= REM) Zoals je ook doet in het echt bij het lezen.

herinneringen aan het waakleven
Soms wil je je binnen een lucide droom iets herinneren uit de werkelijkheid, maar dat lukt soms toch niet.

Voorbeeld:

9->10 Januari '99

... Ik doe de deur open, dan zijn er allemaal studenten waarvan een aantal van de campus. Ze zingen in koor 'lang zal ze leven' . Ik verbaas me, en ik ben teleurgesteld dat die twee mensen daar niet wonen. (Daar was ik in de droom heel erg benieuw naar, vandaar de teleurstelling)Het was druk, er waren zo'n 15 mensen, er is een feestelijke stemming, ook lijkt de ruimte meer op een cafe een aantal zitten aan tafel, maar de meeste staan te zingen. Wie van ons is er jarig? Ik kijk naar met wie ik ben meegegaan (Nu is het E. (collega) geworden). Dat feest gedoe is zo raar. Dan weet ik dat ik droom. In die tijd wil ik herinneren in welke tijd ik (in werkelijkheid) leef, in eerste instantie denk ik aan November, maar ik ben er niet zeker van. Ik kan me het gewoon niet herinneren. Het is ook zo druk in de ruimte dat ik moeilijk kan concentreren. Dan wil ik mensen bevriezen, dat kan blijkbaar in een droom, dan tover ik met mijn handen dat iedereen bevriest. Dat werkt ten dele. De voeten zitten vast aan de grond, maar met de rest van hun lichaam kunnen ze wel bewegen. Dan loop ik de ruimte uit, maar iemand loopt bij de trap nog rond, die valt buiten de betovering. Dan betover ik diegene ook. Dan wil ik nog een deur door om naar beneden te gaan. Dan wordt ik wakker

voornemen iets te doen in een droom
Dit is nogal moeilijk, het beste lukt het via lucide dromen. Je moet gewoon vaak eraan denken om iets te doen, bijvoorbeeld vliegen of hoe een stuk tekst in een droom eruit ziet en of je het kan lezen. Er is van alles te verzinnen. Als je eenmaal in een lucide droom zit, moet je even nagaan of je al een voornemen hebt, als je het kan herinneren is het moment aangebroken om deze ten uitvoer te brengen. Het kan ook gebeuren dat je iets tegenkomt (bijvoorbeeld een boek) waardoor je een voornemen te binnen schiet (bijvoorbeeld een stuk tekst lezen).

een lucide droom binnen een droom
................. voorbeeld: .................

onderzoeken binnen een droom
Er is van alles te onderzoeken. Je kunt proberen in een spiegel te kijken. Je kunt een deur openmaken een kijken wat er achter staat. Je kunt ook proberen iets achter een deur te wensen en kijken of dat ook lukt. Soms wil het ook lukken om door een spiegel te stappen.

experimenteren met spiegels

Voorbeeld:

25 November '98

Opeens weet ik dat ik droom, ik voel me ineens wakker worden, mijn hoofd kriebelt, maar ik voel me toch in bed liggen. Ik weet niet of ik sta of lig. Ik voel me vreemd, dan wordt ik wakker, maar nu zit ik toch in een droom, ik zie de radiowekker en andere lichtpuntjes in het hotel (in het echt sliep ik ook daar) Ik wacht op verdere droombeelden, die zijn er nog niet, ook hoor ik niks. Dan zie ik dat ik in een kamer ben, ik beweeg met mijn ogen heen en weer om niet wakker te worden. Er zitten aan beide kanten een spiegel, ik kijk in een spiegel en ben benieuwd hoe ik eruit zie, het valt tegen. Ik heb een opgeblazen gezicht en mijn ogen zijn door het opgeblazen gezicht bijna verstopt. Mijn gezicht is heel rond en bol, het ziet er lelijk uit. Ik weet niet wat dat betekent. Alles ziet er echt uit. Ik vind het erg knap van mezelf dat ik deze beelden kan simuleren met mijn hersenen zonder er enige moeite voor te doen.
Dan kom ik op het idee om de spiegel aan te raken. Mijn hand gaat dwars door de spiegel, het verdwijnt achter de spiegeloppervlak, ik kan de spiegeloppervlak met mijn hand niet voelen, wel voel ik met mijn hand het benauwd worden in de 'ruimte' erachter. Ik durf niet met mijn hoofd dor de spiegel te steken om een kijkje te nemen. Dan kijk ik achter de spiegel zelf, daar zie ik mijn hand weer, ik doe mijn vingers om de spiegel heen (via de buitenkant) om ze vervolgens nogmaals er door heen te steken, dan botsen de vingertoppen tegen de spiegelopppervlak. Aan de andere kant van de kamer is ook een grote spiegel, ook daar zie ik hetzelfde uit als de vorige spiegel, alleen daar kun je niet door de spiegel heen.

discussie
De lucide droom is (vooral in het verleden) nogal omstreden. Het wordt vooral in het verleden gezien als iets paranormaals. Hierdoor wordt de lucide droom met name door wetenschappers gezien als onzin, de meeste wetenschappers durven hun handen niet hieraan vies te maken, voornamelijk omdat het gevaar oplevert voor de carriere. Een Amerikaan dr. Stephen LaBerge die zich met lucide dromen bezig houdt en vele boeken heeft geschreven, heeft aangetoond dat het toch bestaat. Rond 1990 is de lucide droom door veel wetenschappers geaccepteerd, nu (anno 1999) is de lucide droom algemeen geaccepteerd.

bewijs

Een uitgevoerd experiment om aan te tonen dat lucide dromen bestaan is door eerst met een proefpersoon af te spreken dat als hij/zij weet dat deze droomt de ogen drie keer heen en weet te bewegen. Nadat de proefpersoon hiervan goed doordrongen is gaat hij/zij slapen. Hierbij wordt van de proef persoon de EEG gemeten en ook de oogbewegingen. Na een aantal pogingen wordt heel duidelijk de oogbewegingen geregistreerd terwijl volgens de EEG nog steeds droomt, de meeste wetenschappers zien dit als een bewijs.

Bij een ander soortgelijk experiment moet de proefpersoon goed met morsecode kunnen omgaan. De proef gaat analoog maar in plaats van de oogbewegingen wordt op een of andere manier de signalen gemeten die verband houden met het knijpen van een hand. De hand van de proefpersoon beweegt in werkelijkheid niet, omdat de signalen ergens in het zenuwstelsel worden tegengehouden, voor die blokkade wordt gemeten. De signalen worden van morsecode weer terugvertaald naar gewone taal. De proefpersoon kan op deze wijze via de vuist communiceren naar naar buiten toe. Hij/zij kan bijvoorbeeld vertellen wat hij/zij op het moment ziet.

terug naar dromen

pagina

datum: 28 November 2001
door: Joris Brouwer